Hafta Sonu Atina Yorumlari

Atina Akropol ile ozdeslesmis bir sehir, Akropol eski caglardan bu yana (4000 MO yillari) icinde yasayan egemen halkin dinini simgeleyen bir tapinak. Pagan dinine sahip eski Atinalilar tarafindan mitolojik tanri Atinaya adanmis bir mabet, Roma imparatorlugu zamaninda kiliseye cevrilen, Osmanli egemenligi ile de kiliseden camiye cevrilen, icinde bir cok dinin izlerini tasiyan bir yapit. Akropol`e ait bir cok eser British Muzesinde sergilenmekde, geri kalan eserlerde yeni acilan Akropol Muzesinde.

Hafta sonu iki muze gezdik Atinada biri yeni acilan Akropol Muzesi (ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΜΟΥΣΕΙΟ) ve digeri Bizans Eserleri Muzesi (ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ)


Akropol Muzesinde fotograf cekmek yasak, bina modern , merdiven ve mekan tabanlari cam.
3. cu katta cok komik kazalar yasaniyor etek giymis bayanlar acisindan:)

Giris kisminda kucuk ev aletleri. (tefal, braun gibi degil tabi:) ) seramik ve toprak kaplar var. Birinci katta heykeller var cogunlugu Kores ve Kouros . Bu heykeller zengin ailelerin olen yakinlari icin yaptirdiklari mezar taslari. Kores ideal bir genc kiz, uzun kivircik sacli, yuzunde hafif bir gulumseme var. Cogunlukla elinde bir sey tutuyor. Elma, Meyve sepeti gibi.

Ayaginin bir adimi da onde, olumden sonra yeni bir baslangici temsil ediyor.
3. katta Akropol `un tarihi zaman icerisinde yapimini ve degisimini anlatan belgesel yayinlaniyor. Biz bu belgeseli cok begendik DVD`sini almak istedik ama boyle bir hizmet yokmus .2 katda harika bir kafetarya var. 3 kat da da Partenon`un freksleri yer aliyor


Simdide fotolar gelsin ;





Muzenin altinda hala kazi calismalari devam ediyor. Bu yuzden de 3 katli muzenin tabani cam ve en altta Atina sehrine ait ev kazisini gorebiliyorsunuz.


Bu yuvarlak yerin hamam yada havuz oldugunu hayal ediyorum.


Perikles


Bristish Muzesinde sergilenen Perikes bas heykeli Akropol muzesine ziyaret icin gelmis iceride uygulanan siki onlem, fotograf yasagi burda gecerli degil, hatta sakir sakir cekilen flaslara aldiran bile yok, sebebide bu heykelin british muzesine ait olmasi. Tipik Yunan mantigini goruyorum burda, hic yabanci degil bana.( Icimden ozlu bir de atasozu soylemek geliyor fakat bulamiyorum cuk oturani)


Perikles kimdir kendisi Atinanin altin cagini yasatan komutan, yoneticidir. Persleri yendikden sonra unlu heykelci Fidiasin yardimiyla Akropol tapinagini yaptirandir.


















Hava yagmurluydu tam da istedigim gibi yoksa atina sicaginda yollara dusmek iskence.









Bizans Eserleri Muzesi



Bu muzeye gitmek gibi bir niyetim yokdu fakat bill in bu yil aldigi ders icin ziyaret etmesi gerekiyordu. Bana da kafeteryada oturursun demisdi. Ozellikle bu konuda ders alan arastirma yapanlar icin yararli bir muze. Kronolik olarak bolumleri geziyorsunuz. Muzenin giris kisminda eserler pagan dinini sembolize eden yapitlardan basliyor. Bizans yani Roma devletinin Hristanliga gecisi ile birlikde degisen yapitlar kronolik olarak veriliyor. Muzenin ilerleyen kisimlarinda Kapodokya bolgesindeki kiliselerden gordugumuz duvarlara islenmis resimler cogunlukda. Ilgimi ceken cok az sey oldu. Ilk ilgimi ceken harika bir kaftandi gozlerim isildadi gorunce tanidik geldi birazda Osmanli isine benziyordu, Bursada yapilmis rahipler tarafindan giyilen bir kaftandir.



























Ikinci parca ise Fatih Sultan Mehmetin Istanbu`u aldikdan sonra Rum cematine haklarini bildiren belge.
























Gezi Boyunca Sordugum( Bill `e) Absurd Sorularim

1 Atinalilar nerden gocmusdur? Yani Atalari kimdir? Aklim, genlerim algilayamiyor gocmeyen topluluklari. Adem ile Havaya kadar sorabilirim. Adem bey nerden gocdunuz? Atalariniz Kimler?

2-Kori ve Kouros heykellerini gorunce, Atinalilarin bahce susu heykeli sanmam

3- Neolitik caglardan kalma toprak canak ve vazolarda gordugum resimlerdeki Yunanli simasina benzetmeyisim. ( daha cok misirli tipi var bunlarda)


Butun sorularima mantikli cevaplar buldum sukur cok aydinlatici bir gezi oldu. Muzelerden Bill i cikarmak cok zor oldu. Akropol muzesinde yasayabilirmis.



















































































































































































































































































































































































































































































































































































Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

III

ISTANBUL / στήν ΠΟΛΗ Gezdim, Gordum, Geldim, Serisi

Hoşgeldin 2017 Baharı