Size Mora Yarimadasından Zeytin Tarifi

Size Mora Yarımadası`ından;  Havari köyünden, bir Kalamata zeytin tarifi veriyorum. Öğrencim Yanni Bey`in annesinin tarifi.
Kime sorsanız zeytin tarifini farklı verir çünkü bir çok değişik yöntemi ve deneyimi var. Bu tarifi aroması dolayısıyla beğendim. 




1- İyi bir zeytin bulun, eşşek zeytini yada Karamürsel Su- Kalamata zeytinine benzer; yassı, siyah, boz renkli.
2- Biz zeytinleri çizmiyoruz bu tarifte. 
3- İster tuzlu ister tuzsuz bir suya önceden yıkayıp ayıkladığımız zeytinleri 5-6 gün arayla değiştirmek suretiyle 20-23 gün bekletiyoruz. Burada amaç acılığının yenebilecek ölçüde azaltılması. Bu süre 26 güne dahi çıkabilir.
4- Zeytinleri süzüyoruz ve 5 gün daha sadace   tuz içinde bırakıyoruz. Büyük bir çamaşır selesi de olabilir. Bir kat zeytin üstüne, kalın kaya tuzu serpiyoruz ve elimizdeki zeytinlerin bitmesine kadar işleme devam. Zeytinin son acı suyunu da çıkarması gerek.
5- 5 gün sonunda zeytinlerimizi tekrar yıkıyoruz ve üstünde tuz bırakmıyoruz.
6-Diğer bir püf nokta zeytinin suyunun hazırlanması. Şimdi 10 bardağa 1 bardak kalın tuz olucak şekilde bir tencerede su kaynatıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.
Benim 9 kilo zeytinim vardı 10 bardak su yetmedi 12 bardak anca geldi 1.5 su bardağı  kadar kalın tuz koydum,  az tuzlu oldu. Tuzun ölçüsü 10` α 1 bardak tuz. Tuzun oranı ne olursa olsun kaynaması esas.
7-  Son acı suyunuda salan yada salmayan zeytinimizi büyük bir leğene alıyoruz önce zeytinin yarısını döküyoruz.
 8- Bu tarifte farklı olan bir şey;  zeytin yağının ısıtılması.  Göz kararı,  (9 kilo zeytine , yarım litre zeytinyağ olarak kullandim)  zeytin yağını bir cezvede ısıtıyoruz. 
9- Leğendeki yarı zeytinin üstüne sıcak zeytinyağını döküyoruz arkasından göz kararı az kalın tuz, kekik, 1 demet kereviz sapı ve yaprağı ekleyip  2 yada 3 limonu kabuğu ve çekirdeğiyle içibe  dilimliyoruz. Arzumuza göre sirke ekliyoruz yarım litre olabilir. Geri kalan zeytinleri de üstüne ilave ederek karıştırıyoruz.
10- Zeytinlerimizi saklamak istediğimiz kavanoz yada bidona yerleştiriyoruz, aldığı kadar  suyunu ekliyoruz kapağı kapatmadan zeytinyağı döküyoruz. Zeytinin cinsine göre 2 yada 2 buçuk ayda yemelik kıvama geliyor. İstersek tekrar sirke ekleyebiliriz.

Eğer yaptığınız zeytinden arkadaşlarınıza da götürmek isterseniz koca bidonu, kavonozu taşımıyorsunuz. Bir naylon poşete süzerek götürebilirsiniz, tek koşul vardığınız yerde tekrardan 10 bardak suya  1  bardak kalın tuzu önceden kaynatarak- soğutup içine zeytinlerin konulması. Kereviz yaprağı, kekik ile tekrar çeşitlendirebilirsiniz.

Kurduğumuz zeytinin serin koşullarda tuzlu su içinde ömrü 3 yıl.


Unutmayın  Havari`den , yerinden, Yanni Bey`'n annesinin tarifi bu.

 

Yorumlar

  1. Uww süper görünüyor becerikli arkadaşım. Bir yerlerden elime böyle güzel zeytinler geçerse muhakkak deneyeceğim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

III

ISTANBUL / στήν ΠΟΛΗ Gezdim, Gordum, Geldim, Serisi

Hoşgeldin 2017 Baharı