Selanik`te 3 gün

Selaniği çok sevdim hemen başta söyliyeyim; yemeklerine bayıldım, dolu dolu bir öğrenci şehri.. 2013 yılında Avrupa Gençlik Başkenti olucak. Bu hiç şaşırtıcı değil doğrusu. Biz Selaniğe seminer münasebetiyle gittik fakat bir şekilde Bill ve ben bunu tatile çevirdik. Seminer  Aristotelis Üniversitesindeydi böylece hem şehrin hemde kampüsün havasını aldık.
Güney Yunanistana göre daha serin bir şehir, gündüz hiç dışarı çıkamayız diye düşünmüştüm aksine sıcak "tın" geldi bize. Mora yarımadasına daha ayak basmadan Patra köprüsünde fırına girmiş olduk tekrar.
Selaniğin midyesi ve evlenmiş sardalyesi meşhur. Kılçığı temizlenmiş iki sardalyeyi yapıştırıyorlar üzerine sos ile servis ediyorlar.
Selanikte görülmesi tavsiye olunan yerlerden biri de Ayios Dimitris Kilisesi. Biz merkezdeki bir otelde kaldık ne otobüs kullandık ne de taksi her yer birbirine yakın ve kolay. Kilisenin bulunduğu cadde dosdoğru Türk konsolosluğuna ve bahçesinde yer alan Atatürkün evine çıkıyor. Şanssızlığımıza hem restorasyondaydı hem de protesto dolayısıyla kapalı. Tamda o gün Devlet Bahçeli Selanikteydi, Yunanistanın milliyetçi partisi de Bahçeli`yi protestoda. Şaka gibi soğan ve sarımsak aslında özünde aynı ve kötü kokuyor.  Oturup birbirlerini kucaklayacaklarına protesto ediyorlar  neyse politika bana uzak olsun.



Selanikteki binalar çok ama çok eski, bana ufak bir depremde  çöküceklermiş gibi geldi. Ama  boyanmış bakımlı `yeni- klasik` evlerde çok şirin.

Yunanistanın neresine giderseniz gidin kadınların sabahları halı ve yorgan silkme alışkanlığı vardır.




Rotanda hem kilise hem de Osmanlı zamanında cami olarak kullanılmış.
Şadırvan


Rotondanının bahçesinde Osmanlı mezarları var.



Kamara (Galerius Kemeri)- Roma kalıntısı

 Beyaz Kule- Lefko Pirgo
Kanuninin yaptırdığı kule bugün tek başına etrafındaki kale duvarları yıkılmış. Selaniğin simgesi

Makedonya Tiyatrosu


 Selanik fuarının simgesi OTE Pirgo - OTE Kulesi
Kulenin üstü kafe ve 360 derece dönüyor. 40 dakika gibi bir sürede turu tamamlıyor.

 Tabiki frape, çok sevmesemde "Galliko frape" adetten içildi.

Ni
Nikis Bulvarı

Yazın günlük hayat- Nikis Bulvarı

 Aristotelis Meydanı- Meydanda bir çok kafe- bar var. Nikis Bulvarı genelde luks kafelerle dolu, fakat ben daha çok Rotondo  ve iç taraflardaki retro- öğrenci kafelerini sevdim.

Agora  Modiano - Son akşam yemeğimizde burdaydık. Gerçekten deniz ürünleri harika, canlı müzik bir anda kendinizi adada hissediyorsunuz.Sıcak ve eğlenceli bir mekan.


Roma kalıntıları- Agora


 Arkeoloji Müzesi- Müzede Paleotik çağlarda Makedonya ve Finikelerle ilişkilerinden, Romaya, Yahudilerin Salamikine kadar uzanıyor. Osmanlı zamanından az da olsa bilgi var. 2 salonu kapalı olduğundan müze içinde gezerken kronoloji sersemliği yaşaniyor.En sevdiğim bölüm Selanik ve altın kaplamacığı oldu.


Sanırım 3 gün yetmedi daha görmediğim yerler var tabi bir sonraki gezimde tamamlarım.

Yorumlar

  1. Çok bilgilendirici bir yazı olmuş. Türkiye'den 2-3 günlük turlar var Selanik'e. Arkadaşla birlikte bir ara düşünüyoruz. Şimdi daha da heveslendim:) Yalnız Atatürk'ün evinin kapalı olması üzdü beni. Gittiğimizde görmek istediğimiz yerlerin başında geliyor. İnşallah restorasyon çabuk biter. Bir daha da kapanmaz umarım.
    Sevgiler Elif...

    YanıtlaSil
  2. 3 sene öncesine götürdün beni. Selanik çok güzel bir şehir. Fotoğraflar harika. Ben bu kadar güzel kareler yakalayamamıştım.

    YanıtlaSil
  3. Bill`in kamerasinin mahereti yalnız geçenlerde düşürdüm umarım sorun çıkarmaz. Seninde güzel fotoğraflarını bekliyorum yeni kameradan.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

III

ISTANBUL / στήν ΠΟΛΗ Gezdim, Gordum, Geldim, Serisi

Hoşgeldin 2017 Baharı