Olimpiyat Ateşi

Sembolik ateş bugün   Olimpiyada ateşlendi; arkeolojik Elis (Ήλιδα), ikinci duraktı. Bill organizasyondan sorumlu olunca- asla kaçırmam böyle şeyleri- saat bir de tören yerine ilk varan biz olduk, son ayrılanda bizdik. Kısa, anlamlı bir protokol oldu. Fotoğraflarda  Elis agorası.

Tören alanını öyle boş bulunca hatıra fotoğrafı çekme hakkım doğdu. Mikrona dayanamam hemen yapıştım tabii.

 Agoranın hemen arkası bugünkü Elis köyü ve müzesi; MÖ 1200 yılında da aynı yerdeymiş  yine aynı yerde yerleşim, o zaman ki Elis şehir devletinin nüfüsü 60.000 ile 100.000 arasıymış. Bugünkü Elis köyününde nüfusu aşağı  yukarı 400.


Burası "hamam"  ΛΟΥΤΡΑ

 Şöyle bir etrafa bakınca bu şehri niye buraya kurduklarına anlam vermek bugünkü haliyle zor. Şehrin ortasından  büyük bir nehir geçiyormuş eskiden. Sanırım bu kanal nehrin  cılız bir örneği. Birde etrafta konuşulanları dinlemek çok hoşuma gider, küçük çaplı hafiyelik diyelim. Yaşlı bir amca arkeolojik bölgeyi şöyle tarif ediyordu. "Buralar tarlaydı ama taşlar vardı her yerde". Hep bir ağızdan cümleler küçük çocuklara söyleniyordu. "Burası Yunanistanda tek yer, başka bir yer yok Olimpiyatlar şehri"." Yanımda duran bey küçük kızına Türkçe "Gel burada " dedi tam döndüm düzeltecektim "buraya" diye, baktım tanımıyorum kişiyi. Sanırım dizilerden kapıp aralarında espiri anlamında kullanıyorlar.



 Meşaleyi taşıyan sporcu Amaliadalı 2010 Singapur Gençler  Olimpiyatlarında sırık ile atlamada bronz madalya sahibi.


Yorumlar

  1. Ne güzel bilgiler. Paylaşım için teşekkürler. Fakat bir şey soracağım. Olipiyat Ateşi töreni hep böyle küçük çaplı mı olur? Az kişi var sanki.

    YanıtlaSil
  2. Arkeolojik alanın içinde sadece gazeteci, belediye meclis üyeleri, Fransadan bir grup genç vardı. Sadece protokol içerideydi, malesef bende dışarıda olduğumdan arka tarafı çekmedim. Asıl İngilterden gelen Olimpiyat organizasyon ekibi sadece Olimpiadaki törene katılıyor. Ayrıca yaklaşık Olimpia- Amaliada 20 km. Amaliada - Elis 12 km. Halk zaten yollarda geçişi izliyor. Teşekkürler yorum için.

    YanıtlaSil
  3. Anladım:)Arkeolojik alan! Tabi ya!:) Kendimi ayıpladım şimdi. Sanat tarihi mezunuyum ve öğrenciyken arkeolojik kazıda görev almışlığım da var. Bazen çok dikkatsizce atlıyorum her şeye. Çok kızdım kendime çok:))Çok teşekkür ederim bu arada cevabınıza.

    YanıtlaSil
  4. Olimpiyat ne güzel bir armağandır, Yunan milletini kutlamak lazım:)

    YanıtlaSil
  5. İnsan resmen olimpiyat ruhunu hissediyor bu resimlerle :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

III

ISTANBUL / στήν ΠΟΛΗ Gezdim, Gordum, Geldim, Serisi

Hoşgeldin 2017 Baharı